Du suger som du är

Den senaste tiden har det dykt upp inlägg av viss karaktär i mina flöden, framförallt instagram. Det är fraser som ”du duger som du är”, ”alla storlekar är vackra” och ”alla är bra på sitt sätt”, fraser som verkar a hoppat på ett ostoppbart inflationståg. I mina öron är detta en omskrivning av medelmåttighet, och inget att eftersträva. Skulle någon säga någon av dessa fraser eller liknande, så tänker jag bara Fuck you. Jag vill inte ”duga”, jag vill ”fucking excell”. Skönhet ligger i betraktarens ögon, så där kanske man inte kan generalisera, men tror det är ganska få som med handen på hjärtat tycker alla är snygga. Om man bara vill duga som man är så kan man alltså göra allt på halvfart och kanske på sikt blir rädd att faktiskt försöka göra något utifrån sin bästa förmåga. Jag har respekt för dig som faktiskt säger att ”idag ska jag ge allt”, och stå för det. Ger man allt och försöker utifrån sin bästa förmåga, så kommer man pusha sig själv att bli bättre. Nästa gång kommer din utgångsnivå alltså vara bättre. Och det är ju roligare att vara bättre än bara bra. Och om man blir bättre och bättre, så kan det även kul att vara bäst ibland?

Jag minns fösta gången jag var med på en Aktivitus-onsdag för några år sedan. Föga anade jag vad som väntade. Det gick fort i vanlig ordning och det vara bara att konstatera att jag flög av på intervallerna och fart fick en ny betydelse för mig. Jag krigade det jag kunde, men hade ett sug att jag vill bli bättre, jag vill inte flyga av, jag vill vara med längre, jag vill gå runt hela intervallen, jag vill inte stå och trampa luft i ”duga-träsket”. Igår körde vi igen och jag var sjukt stark. Jag kände mig bra uppför, och kunde med handen på hjärtat bidra med fart även på slätan, och andra flög av. Jag är bättre, och det känns grymt. Skulle ”du duger som du är” stått rot hos mig för några år sedan hade jag troligen inte kommit dit jag är nu.

Utseende spelar roll. För mig i alla fall. Jag tänker inte åka omkring med orakade ben och ett illasittande kit. Känner jag mig snygg och cool, då blir jag också bättre. Känslan är så i alla fall, även om jag faktiskt inte mätt upp detta med någon watt-fil, och det räcker för att jag ska vilja lägga energi på utseendet. Ett annat ord som snabbt slår rot i medier och i folkmun är ”vikthets”. Ja, det finns en del exempel på där detta gått helt fel, men finns även exempel på där folk gjort en höna av en fjäder. Jag har synliga pipes på vaderna och jag gillar det. Den fettprocent jag har just nu känns som balans för mig just nu. Har ej en siffra på det, men jag är 175cm/54kg, känner mig stark och lätt i kroppen, och känner att här är jag den bästa versionen av mig själv som cyklist (just nu och i den terräng jag tränar i). Jag har legat på ganska samma nivå i 2-3 år, plus/minus ca 2kg kanske. (Parantes att nämna är att när jag var 18-21 så var jag ca 175cm/57-59kg). Jag trivs bättre och jag ÄR bättre nu. Detta är resultatet av flera år av touringcykling, hård fartträning och allsidig kost i måttliga mängder, och inte minst glädje och välbefinnande. Inget extremt på något sätt, men över tid rätt balans för mig att nå det jag vill. En viss vikt i sig har aldrig varit ett mål, mitt fokus har legat i att bli en bättre cyklist, och det andra har jag fått på köpet. Med rätt kunskap och verktyg över tid så kan man göra förändring på ett sunt sätt och också bibehålla nivån. För mig allt annat än vikthets. Att sluta äta och träna ihjäl sin motivation och glädje är extremt korkat, så hoppa inte på det tåget. Var smart.

Tag midsommarhelgen och fundera över var du står och vart du vill komma. Sluta använda dessa fraser som en ursäkt för att du inte orkar jobba med dig själv och bli bättre. Försök bli den bästa versionen av dig själv och stå för det. Våga säga att idag ska jag ge allt. Du kommer i alla fall vinna min respekt.

Trevlig Midsommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s