Energiprincipen – stämmer den verkligen?

Jag tror på vetenskap. Om forskning och evidens finns, så har ni mig med på tåget. Jag tycker det är superintressant med naturen, kroppen, samband i fysiken och biologin. En lag som jag lärt mig i Fysik 1 eller A i gymnasiet är Energiprincipen. Den kan appliceras överallt och den har aldrig fel. Eller?

Den senaste tiden har vi befunnit oss i ett flyttkaos och på diverse byggvaruhus, och efter dessa veckor så har jag fått anledning att tvivla på fysikens lagar. Jag kan cykla i 4-5 timmar på minimalt med mat och ändå känna mig hyfsat fräsch, men att åka till ett shopping-komplex och spendera en förmiddag på till exempel ställen som Bauhaus, K-rauta, Biltema och K-rauta gör mig helt jävla slut. Man kan ju omöljligt bränna mer kalorier på en 2-timmarstur i dessa butiker, som att trampa mer än dubbla tiden i kuperad terräng? Det är något i min kropp som går på högvarv så fort man kommer in på en parkering till ett av dessa varuhus, och jag får inte ihop hur det kan vara så dränerande. Jag ska också tillägga att jag och Marcus har köpt en några år gammal trea i bottenplan, där endast renovering LIGHT var på agendan. Det gällde golvslipning, målning, detaljfix som lister etc. plus själva flytten. Så inte supermycket om man jämför med många andras projekt, men nog så jobbigt ändå. Lägg till en gnutta besvikelse på min armstyrka, som jag försökt jobba lite med under vintern, inte levererat bästa resultat.

Kan det vara så att det finns någon annan typ ev energi som som inte mäts i fysiska kcal, men mentala kalorier? Hur tankar man in den energin i sig för att orka mer? ”Mörk Materia” är ett begrepp som dyker upp i bakhuvudet. Finns ej definitionen, men det det känns dolt, hemligt och svårt att förstå. Är det den jag saknar tillgång till för att inte bli galen på Hornbach eller Biltema? Kostar mental stress energi i kcal, som man kan kompensera med sportdryck, eller är det en ekvation utan reell lösning?

Ni hör att jag kan några begrepp inom fysik i alla fall. Det gjorde sig påmint när jag packade upp min gamla formelsamling från skolan och la den i en låda. Toppenbok faktiskt, bra tabeller på mått och annat som man behöver i renoveringstider. Också en helt onödig bok, då jag också inser att jag kommer ihåg en massa skit som atomnummer på grundämnen, topptriangelsatsen och radianer. ”Kosex” var ett bra kom-ihågknep som en lärare hade. Kos = cos som i cosinus, sex – att ligga, och alltså är cosinus = x-axeln. Fattar ni?! Typiska saker som man använder DAGLIGEN i livet…

Nu är vi inflyttade och numera är det Larssons berg som gäller efter cykelpass. Grill, öl och uteplats. Katten Sagan är med, och han verkar vara 3a i hierarkin i kattgänget här. Toppen ju!

En reaktion till “Energiprincipen – stämmer den verkligen?

  1. På arbetet tidsredovisar jag den tid som jag har lagt på olika saker. Kan meddela att jag energiredovisar inom mig, för tiden som jag har lagt på en arbetsuppgift säger inget om hur jag mår mentalt efter jag har gjort den. Så ibland måste jag cykla för att fylla på med mentalenergi.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s