Vilken höstkaraktär är du, egentligen? 

När mörker och regn inte är annalkande, utan de facto här så kommer vi alla falla in i någon slags kategori av höstprofiler. Bästa sättet att förutspå framtida beteende är ju att titta i backspegeln med en stor dos av självinsikt. För att få ut det mesta av hösten får man ibland rannsaka sig själv för att förstå var man står och vilken väg vi väljer fram till våren. Innan jag börjar min cyklistprofilering så vill jag nämna att jag fått en del inspo från Ingrid Kjellström som gjorde ett liknande igenkännande inlägg i våras. Se hennes inlägg här: https://bicycling.se/blogg/vilken-typ-av-cyklist-ar-du/

Aspiring Julstjärna – kategorin som jag själv aldrig förstått. Sommaren är slut och vardagskvällarna blir allt mörkare, men det stoppar inte Julstjärnan. Det är viktigt att komma igång snabbt och inte tappa snittet på träningstimmar per vecka, och inte heller intensiteten. Att ha en hög snitteffekt tidigt på de flesta Zwift-passen är ett stort plus, så varför inte köra race redan tidigt i september? Detta i kombination att antingen pressa in ett 3h-pass inomhus på helgen, eller eventuellt trotsa Mother Nature och ge sig iväg i misären för att bygga ”karaktär”. Lagom till årsskiftet och den eventuella starten av SWECUP på Zwift är formen toppad. 

Den löpande cyklisten – Här känner jag mig mer bekväm. Att dra på sig löparskorna igen efter 6 månaders uppehåll kan vara ganska skönt för att få till en regelbunden konditionsträning som är tideffektiv. Den löpande cyklisten som är ruttad vet att man inte behöver ens fundera på att kolla kilometertid för att man ändå är så kass. Den som är en nybliven löpare kan däremot få hybris och gå ut på tok för hårt, få otroligt ont i benen och får ta två vilodagar för att återhämta sig. Det man även får erfara är korkade frågor från kollegor som tror att om man är en bra cyklist så är man även en bra löpare. Det finns bara ett svar och det är NEJ. Det är skönt mentalt att kunna träna utan några speciella prestationskrav, utan mer för hälsans skull, samt att kunna bygga upp en lust och motivation att komma igång mer med cykel senare. 

Laddaren – Uttrycket att Vila sig i form kommer inte från ingenstans väl? Varför inte ta tillfället i akt och verkligen ladda upp suget, motivationen och kraften för att sedan explodera? Man kan vila fram till jul och dra igång mer med träning i mellandagarna. Det kan vara så att man lagt på sig ett kilo eller två, men vad gör det när man är riktigt taggad på att komma igång igen, tänker Laddaren. Vila helt kan man göra några veckor, men sedan måste även laddaren ta sig i kragen och ge sig ut och lunka i löpspåret, göra någon grusrunda på helgen eller in i gymmet för att inte förfalla helt. Laddarens metod är kontroversiell, men för vissa kan det vara ett bra recept. Ingen nämnd, ingen glömd. 

Pendelpusslaren – Som det låter på namnet så får denna ihop sin träning till och från jobbet. Detta hade inte varit aktuellt förra hösten med Coviden, men nu när det släpper på restriktioner så kan denna kategori återuppstå igen. Pendelpusslaren är inte snabb, och inte heller snygg, men träningen blir av. Man står ut med att stanna vid rödljus på cykelbanor, att ta på sig den där alldeles för stora reflexvästen, och en otroligt låg snitthastighet. Kontinutitet is King och det får man av att pendla, samt att man får frisk luft istället för att svettas ihjäl inomhus och men en fläkt i ansiktet. Pendlaren kan även krydda sin dagliga motivation med att försöka köra ikapp folk på el-cyklar. 

Grus-Kingen – Deppar inte ihop för att det är mörkt på vardagarna, utan tar och investerar i en fet framlampa, och en reflexväst. Det är nytt, det är fräscht, det är piggt. Vid regnfri kväll så kan detta även locka mig har jag kommit fram till. Nyckeln är att ta sig ut några gånger för att komma igång och få kläm på hur det funkar i mörkret och allt sick-sackande mellan löpare och hundrastare, sedan kan det bara rulla på. Det som kritikerna hävdar är dock det ständiga efterarbetet som måste ske då det alltid kommer vara någon slags fukt och gegga på marken. Tillgång till en bra tvätt-anordning är viktig, och den får ej försummas för att inte ens cykel ska gå sönder på en höst/vintersäsong. 

Slutligen, Multisportaren – Ny årstid, nya möjligheter. Nu finns det en chans att testa på något nytt, så varför inte testa traillöpning, rullskidor, simning, längdskidor och orientering? Man hinner knappt börja med den ena sporten förrän man vill testa en ny. Effektivt sett att få en bra genomkörare för hela kroppen. Man behöver bara uthärda ett antal veckor av träningsvärk på ställen man inte ens visste att man hade muskler på. Att få ett avbrott med enbart cykling kan vara klokt både för kropp och knopp, och sedan likt laddaren komma igång med mer och mer cykel i samband med jul. När man väl kommer igång igen med cykel så inser man snabbt att det är just denna sport man kan och bör hälla sig till. 

Så, vem är du egentligen? 

Ha en fin kväll! 

/Diesel-Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s