Jag har lärt mig ett nytt ord – ”Postpartum”

Jag har sett ordet ”postpartum” på oräkneliga instagraminlägg och hashtags. Har förstått att det har något med graviditet och bebis att göra, men egentligen inte helt fattat vad det betyder. Googlade upp skiten och nu vet jag att det betyder ”efterförlossning”. Fick göra samma för att få veta att BF står för beräknad födsel, så om någon inte är med på alla begrepp för gravid- och bebisämnet, så är det HELT OKEJ!

Julia är nu fyra veckor gammal och vi har haft en mycket härlig start med fin sensommar. Hon äter mycket, skiter mycket och är allmänt en nöjd bebis. Njuter för fulla muggar kan man säga just nu. ”Knock on wood”, kommer säkert jobbigare perioder runt hörnet, men det tar vi då, hehe. Jag förstår att alla tycker att ens eget barn är världens gulligaste, men helt objektivt, hon är en gullig bebis. Hon har börjat få lite kinder nu med, kanske bara ”bebiskinder” eller kanske arv från mig, det återstår att se längre fram. Jag har minst sagt välmående kinder, och det har jag alltid. Till och med i min tanigaste stund på touringresa hade jag kinderna kvar, och det vill inte säga lite.

Min kropps status under dessa fyra veckor har överraskat mig själv. Jag fick några stygn down under, men enligt uppgift var det en liten bristning, som är vanligt. Det känns som att ordet bristning är läskigt och laddat, men det är normalt, vanligt och åtgärdas med stygn. Från att kännas som en häftklammer har de lösts upp till trådar och har delvis fallit av. Hoppas resten faller av inom kort. Bäckenbotten sedan, även det ett ord man fått lägga till i sin vokabulär. Jag började redan halvvägs i graviditeten med att göra enkla övningar, och jag tror det var till min fördel då jag kände kontakt med musklerna redan efter 2-3 dagar efter förlossningen. Kämpar på med dem, och har även lagt till några mag- och sätesövningar. Det är verkligen det tråkigaste jag vet, men jag gör dem. Mina bröst har gått från en knapp A-kupa till en C++ på bara några få dagar. Naturen och kroppen är häftig och det är otroligt hur allt funkar och hänger ihop, tack livet för det. Jag hoppas att mina nyförvärvade meloner håller sin size, och kanske eventuellt kan växa mer, vem vet, så att jag kan ha på mig en klänning på en eventuell oktoberfest med värdighet.

Jag har upptäckt att promenader är en grej, och det blir mycket av den varan nu. Jag vill inte börja springa ännu, då jag inte har sprungit alls under min graviditet, min kropp är inte van vid det, och jag vill vara säker på att min bäckenstatus är helt hundra innan jag kör på mer intensivt. Ska på återbesök för min egen del i slutet på månaden så ska höra med min barnmorska då. Jag har gått i snitt drygt 10.000 steg/dag under dessa fyra veckor, så det är 2-3 promenade om dagen. Skönt att kunna njuta av härligt väder och även få bli lite svettig och man går i rask takt. Jag håller koll på mitt promenerande i Garmin-appen, men besparar mina följare på Strava vad det blir för rundor med barnvagnen!

Första cykelpasset blev i söndags ihop med Marcus och Caancycling (Caroline och Alexander). Det kändes som att jag inte helt kunde slappna av på sadeln, mentalt mest. Sedan kändes det som när man drar fram racern på våren efter att bara tuggat på en vintercykel. Man är lite ringrostig i och med en mycket aero sittställning, en otroligt lätt cykel, hörprofilhjul etc. Kommer säkert kännas mer bekvämt bara efter några rundor. Formen sedan är ju vad den är, det är ovant för man inte cyklat på dryga fem veckor, och rundorna månaderna innan dess har varit typ som distanspass, inga större tempoväxlingar att tala om. Det mesta av gravidmagen försvann fort, men har lite kvar och även höfter, plus mina bröst då. Gissar att det handlar om va 4-5kg från där jag känner mig i bra slag som cyklist. Känner verkligen ingen stress över detta, det är inte förrän nästa vår och sommar jag vill vara riktigt snabb igen. Gott om tid att träna och att långsamt få önskat resultat.

Min och vår mentala hälsa i våra nya roller som föräldrar har börjat väldigt bra. Trodde man skulle åka hem med denna lilla skapa från sjukhuset med en överväldigande känsla, men kände mest lugn och självklarhet. Hon är med oss från och med nu, och hennes hälsa är ens första prio. Äta, mysa, byta blöja, bada, promenera allt det där, det är toppen. Scanna internet och butiker för mest prisvärda blöjor har jag också ägnat mig åt, och hittills är det bästa kapet Pampers stockpack för 1,20kr/blöja på Apotea, eller Lupilu 1,24kr/blöja på Lidl. Vet något något ännu bättre, så skulle det uppskattas å det grövsta.

Nu ska jag ta en promenad till, tack och hej!

Mat efter cykeltur
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s