Fredag, Fest, FTP och Föräldraliv

I helgen väntar eventuellt kaos. Vi ska på 40-årsfest med tema. Och inte vilket tema som helst – Snowroller. Bästa idén alltså. Vi har lånat till oss outfit från päronen vind och är redo. Det har inte blivit någon nämnvärd alkoholkonsumtion för egen del på länge pga bebis, så jag undrar om min kropp kommer ihåg. Jag drack 1,5 glas vin förra helgen och blev salongis, så jag kanske skulle behöva ett förkläde för kvällen. Min numera man kanske inte är bästa kandidaten för förkläde, då han kanske också är fest-taggad, så vi får se helt enkelt!

Jag har börjat träna regelbundet sedan några veckor, och gjorde ett FTP test för 1,5-2 veckor sedan. FTP värdet är städning aktuellt under hösten och vintern, för då blir den plötsligt offentlig i och med Zwift. Ni som känner och har följt mig ett tag vet att jag inte är en siffertyp vad gäller träningsupplägg, går på känsla och lust, men watt kan vara lite kul att kika på i efterhand om man kört all in i en lång klättring, och nu på inomhusträning, både workouts och race på Zwift. FTP är en bra fingervisning på en generella tillstånd just nu, men ska också tolkas rätt, och med självinsikt. FTP borde by the way stå för ”Feel The Pain”, för kul är det inte. Jag gjorde den kortare versionen som finns tillgänglig i listan med workouts, och fick en estimering på 212w / 59kg. Jag har mätt tidigare innan bebis och i ganska bra slag 221w/55kg ca, så jag är nöjd med nivån jag har bibehållit under graviditet. Jag är mer seg av naturen, och har bättre gnet och tröskel än power och VO2max, samt att det nog tar längre tid att tappa det ”sega” än topparna. Frågan jag ställer mig nu är vilket har längst återhämtnings tid(och effort), VO2max eller alkoholtolerans?! Någon som kan detta vetenskapligt får gärna DMa mig!
Jag testade köra ett Aktivitus Power and endurance pass och märkte direkt att jag kund utan problem köra på tröskel, men de avslutande 30/30 intervallerna var en annan femma. Enligt siffrorna och mitt alldeles färska FTP så var det inte möjligt för mig att hålla den effekten på mer än två intervaller. Med detta i bakhuvudet så är just FTP bara EN bit i det stora puzzlet, och man ska ha förståelse och insikt i vad det innebär. Cykelträning inne är en så mekanisk aktivitet och ”lätt” att mäta, men det är långt ifrån allt som sker ute i den dynamiska verkligheten på sommarhalvåret.

Vad gäller bebis, så tror jag att hennes w/kg stadigt går ner i och med att hon lägger på sig i snabb takt. 5,2 kg när vi var på kontroll nu när hon var 10 veckor gammal. 2kg+ sedan födsel, ganska mycket procentuellt, haha. Fram till man är 1,5-2 år är rund/”välmående”/tjock bara en komplimang, så vi är glada att vår lilla tjej växer 🙂 Julia är fortsatt en nöjd bebis generellt, säger till på skarpen när hon inte fått tillräckligt med tutte. Vi är aktiva med mycket promenader, häng i babysitter under inomhusträning, och häng med farmor och farfar. Lever vårt bästa liv. Vi har planer i pipen och vi vill njuta av livet med vår dotter. Jag satte in en hormonspiral dagen till ära, så butiken är stängd tillsvidare. Om man får önska så är ju ett syskon det finaste man kan ge sitt barn, men nu vill jag ha full tillgång till min kropp och njuta av vår tre-manna familj.

Ha en fin helg!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s